Ασφαλή μεταφορά εύθραυστων αντικειμένων

Η ώρα για τη μετακόμιση σας έφτασε και τώρα ανησυχείτε για το πώς τα εύθραυστα αντικείμενα σας, θα επιβιώσουν της διαδικασίας αυτής; Ακολουθήστε τις συμβουλές που ακολουθούν και τις οποίες έχουμε εφαρμόσει επανειλημμένα κι εμείς και δεν θα υπάρχει τίποτα πλέον για να σας ανησυχεί.

- Η συσκευασία προσωπικών αλλά και κοινόχρηστων αντικειμένων όπως π.χ από: πορσελάνη, γυαλί κ.λπ. είναι μια διαδικασία που εκτός από χρόνο απαιτεί και ιδιαίτερη προσοχή, γι αυτό σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να μην την αφήσετε για την τελευταία στιγμή. Ξεκινώντας πολύ νωρίτερα τη συσκευασία τους, από την ημέρα της μετακόμισης έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεση σας για τη διαδικασία αυτή, έτσι ώστε να την ολοκληρώσετε με προσοχή και με άνεση χρόνου.

- Κατά τη συσκευασία των αντικειμένων σας για την αποστολή ή την αποθήκευση τους, θα πρέπει να τα προστατεύσετε και να τα διατηρήσετε ασφαλή από χτυπήματα, κραδασμούς και συγκρούσεις. Θα πρέπει επίσης η συσκευασία που τα τοποθετείτε να μπορεί να αντέξει τις μετακινήσεις, το βάρος τους και τις τριβές έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί κι αλλάξει μορφή αυτή. Είναι πολλοί οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τα εύθραυστα αντικείμενα σας κι ένα κουτί μπορεί να πέσει, να γλιστρήσει, να βραχεί ή να χτυπήσει με κάποιο άλλο που έχει τοποθετηθεί πλάι του, με αφορμή απλά ένα κακοσυντηρημένο οδόστρωμα. Φροντίστε λοιπόν τα υλικά συσκευασίας που θα χρησιμοποιήσετε, πέρα από την απορρόφηση των κραδασμών και τις δονήσεις, να είναι σε θέση να τα προστατεύσουν και από τις συγκρούσεις στο βαθμό που αυτό φυσικά είναι εφικτό.

- Εκτός από την απορρόφηση των κραδασμών όμως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στη στήριξη και στην τοποθέτηση τους μέσα στο κουτί, ώστε ότι κι αν συμβεί αυτά να παραμείνουν κατά τη μεταφορά με ασφάλεια στη θέση τους. Μη ξεχνάτε πως πολλά από τα προστατευτικά υλικά που υπήρχαν στις αρχικές συσκευασίες τους κατά την αγορά, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και σε μεταγενέστερο χρόνο.

- Αν και ορισμένοι διαφωνούν με αυτό (δίχως όμως να αποσκοπούν οπουδήποτε αλλού παρά μονάχα στο κέρδος) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκτός από τα υλικά του εμπορίου πετσέτες, κουβέρτες ή ρούχα για να προστατεύσει ένα εύθραυστο αντικείμενο, ακόμη κι αν δεν έχετε το χρόνο ή τα χρήματα για να τα προμηθευτείτε αυτά από την αγορά, υπάρχουν άπειρα μέσα στα καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το σκοπό αυτό όπως ενδεικτικά: σεντόνια, παπλώματα, εφημερίδες, περιοδικά, εκτύπωσης χαρτιά και πάρα μα πάρα πολλά, αρκεί να τα τοποθετήσετε επιμελώς και προσεκτικά.

- Ένα λάθος που κάνουμε συχνά είναι πως δεν βάζουμε καμία επισήμανση στις συσκευασίες και τις κούτες αυτές, που περιέχουν τα εύθραυστα αντικείμενα μας. Είναι όμως σημαντικό όχι μόνο να το αναγράψετε κάπου στη συσκευασία αυτό, αλλά και να επιδείξετε στο προσωπικό που θα τα μεταφέρει ποια είναι αυτά και τον τρόπο που αυτά θέλετε να τοποθετηθούν. Ενημερώστε τους για τα κιβώτια κι όχι μονό, που επιθυμείται κι απαιτούν την ιδιαίτερη φροντίδα τους.

Πώς να τα συσκευάσετε (ενδεικτικά).

- Ποτήρια και Υαλικά: Πιέστε με τις παλάμες σας φύλλα από χαρτί και τοποθετήστε τα δίχως μεγάλη πίεση μέσα σε κάθε ποτήρι για να μειώσει κενό. Στη συνέχεια τυλίξτε το ποτήρι αυτό σ' ένα φύλλο χαρτιού κι έπειτα σε ακόμα ένα φύλλο χαρτιού εφημερίδων ή σε νάιλον με φουσκάλες. Αφού ενισχύσετε ανάλογα (περίπου πέντε εκατοστά) εσωτερικά, το κάτω μέρος της κούτας και τα πλαϊνά που θα ακουμπούν όλα τα ποτήρια αυτά, αρχίστε να τοποθετείτε τα βαρύτερα ποτήρια στο κάτω μέρος και συνεχίστε με τα ελαφρύτερα από αυτά λίγο πριν το τέλος της κούτας. Έπειτα τοποθετήστε πάλι μια στρώση από υλικό προστασίας πέντε εκατοστών περίπου κι ασφαλίστε δίχως καθόλου πίεση την κούτα αυτή.

- Καθρέπτες και Πίνακες: Τοποθετήστε στο κενό της κορνίζας χαρτοκιβώτια κενά κι έπειτα τυλίξτε προσεκτικά και σφικτά με αεροπλάστ (το ειδικό νάιλον με τις φουσκάλες). Αν είναι παραπάνω από ένα τα αντικείμενα αυτά, τοποθετήστε ανάμεσα τους κουβέρτες έτσι ώστε να μην μπορούν οι επιφάνειες τους να έρθουν σε επαφή και τυλίξτε τα όλα μαζί κάνοντας τα ουσιαστικά ένα δέμα, με το ειδικό φίλμ συσκευασίας (strech film).

- Λάμπες και Φωτιστικά: Αφαιρέστε τους λαμπτήρες και τοποθετήστε τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά χαρτιά συσκευασίας, νάιλον με φουσκάλες ή άλλα υλικά και τοποθετήστε προσεκτικά στα χαρτοκιβώτια όπως περιγράψαμε πριν. Μια πολύ καλή λύση αν αυτά είναι στρογγυλά είναι να τοποθετήσετε πλαστικά μπουκάλια κενά (νερού π.χ.) στις γωνίες της συσκευασίας έτσι ώστε και να τα συγκρατεί - προστατεύει αλλά και να τα διατηρεί στη θέση τους αμετακίνητα διαρκώς.

Υλικά συσκευασίας (ενδεικτικά).

Χαρτοκιβώτια, Αφρώδες ρολό, Χαρτί οντουλέ, Αεροπλάστ, Χαρτί κραφτ, Γωνιές, Γαριδάκι, Αυτοκόλλητες ταινίες, Strech film κ.λπ.

Μια ευρεία ποικιλία υλικών συσκευασίας είναι διαθέσιμο για εσάς στο εμπόριο, όμως τα πλέον απαραίτητα για αγορά από εσάς είναι τα: χαρτοκιβώτια, οι ταινίες, το αεροπλάστ και το φιλμ συσκευασίας. Τα υπόλοιπα είναι περισσότερο για τους ειδικούς.© eMetafores.Gr 2o14 - 2ο15 | All rights reserved
Scroll